Wireframing یا همان نمونه سازی که بخش مهمی از پروسه طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن می باشد، می تواند عناصر به کاربرده شده در پروژه را به صورت بصری به نمایش گذاشته و سبب اعتماد بیشتر مشتریان به عملکرد طراح یا کارفرمای پروژه گردد. اما سوال اینجاست که چگونه باید یک Wireframe را طراحی کنیم؟ از چه ابزار یا نرم افزارهایی باید استفاده کرد؟ در این مقاله پاسخ این سوالات را خواهیم داد و هم چنین درباره کاربرد وایرفریم در طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن صحبت خواهیم کرد، پس تا انتهای مطلب با ما باشید.
Wireframe را می توان یک نقشه دو بعدی یا طرح اولیه ساخت یک وب سایت یا اپلیکیشن دانست که ساختار اصلی محصول (اپلیکیشن یا وب سایت) را به صورت ساده و با جزئیات محدود نمایش می دهد. اغلب در طراحی های عظیم از وایرفریم ها استفاده می شود تا مشخص شود که صفحات و عناصر مختلف به چه منظور در طراحی به کار می روند.
وایرفریم ها را به سه دلیل مهم که در ادامه به آنها اشاره می کنیم طراحی می کنند:
از آنجایی که وایرفریم ها ابزار ارتباطی میان کاربر و طراح می باشند، با تسهیل دریافت بازخورد از کاربران و ایجاد جریان گفتگو بین ذینفعان، ایده های طراحی بهتری را برای طراحان محصول بوجود می آورد، همچنین، این امکان را به آنها می دهد که نقاط کلیدی که به توسعه و ارتقاع محصول کمک می کنند را بیابند.
هنگامی که طراح ایده های خود را با مشتریان در میان می گذارد، خب قاعدتا مشتریان با واژگان فنی آشنایی ندارند. اینجاست که با ویژگی های وایرفریم محصول می توان شیوه عملکرد و اهداف به کارگیری آنها را به طور کاملا شفاف به مشتریان نشان داد. همچنین، ویژگی های وایرفریم به مشتریان این امکان را می دهد تا نحوه عملکرد همه این ویژگی ها در کنار هم را تجسم کنند، شاید لازم بدانند که برخی از این ویژگی ها را حذف کنند.
یکی از بهترین مزیت های وایرفریم ها، این است که طراحی و ایجاد آنها بسیار ساده و راحت است. در واقع شما می توانید بدون صرف کردن هزینه و تنها با یک کاغذ و قلم وایرفریم یک محصول را پیاده سازی کنید.
به طراحی و رسم وایرفریم، وایرفریمینگ (Wireframing) گفته می شود. اغلب وایرفریمینگ را بعد از مراحلی از جمله جمع آوری اطلاعات، آنالیز داده ها، تعیین ویژگی ها و قابلیت های محصول انجام می دهند. پس از مشخص شدن صفحات محصول با توجه به امکانات آن، طراحی Wireframeها انجام می شود. توجه داشته باشیم که طراحی وایرفریم ها به دو صورت امکانپذیر است:
وایرفریم ها به ۳ دسته تقسیم می شوند، از جمله:
1. وایرفریم های با کیفیت پایین (Low-Fidelity)
اگر می خواهید برای طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن خود از یک صفحه کاملا ساده استفاده کنید، ما به شما استفاده ازمدل Low-Fidelity پیشنهاد می دهیم. به دلیل اینکه این وایرفریم به عنوان گام اول طراحی استفاده می شود، و موضوعاتی مانند مقیاس های اندازه گیری یا دقت پیکسلی دارای درجه اهمیت پایین تری می باشند. کارآیی وایرفریم Low-Fidelity معمولا در جلسات کاری بیشتر از قبل مشخص می شود.
2. وایرفریم های با کیفیت متوسط (Mid Fidelity)
کاربردی ترین نوع وایرفریم ها، mid-fidelity می باشند. جزئیات در این نوع وایرفریم، بیشتر از مدل low-fidelity است. این موضوع به اندازه ای واضح است که جزئیات یک عنصر، به وضوح با سایر عناصر کاملا متفاوت است. این نوع وایرفریم دارای طرح کلی سیاه و سفید است اما گاهی از سایه های خاکستری به جهت برجسته شدن عناصر در آن بهره می برند. این وایرفریم، هنوز هم در قسمت مراحل ابتدایی طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن می باشد. اما، طراحان می توانند برای طراحی آن، از ابزارهای زیر استفاده کنند:
3. وایرفریم های با کیفیت بالا (High Fidelity)
این مدل وایرفریم دارای قالب بندی مخصوص و پیکسلی می باشد. توجه داشته باشید که در طراحی این مدل از وایرفریم ها، با توجه به اینکه به نوعی پیشرفته ترین وایرفریم هستند، این امکان وجود دارد که در طراحی آنها از جزئیات بیشتری مانند تصاویر حقیقی و محتوای واقعی استفاده شده باشد.
همانطور که گفته شد برای طراحی وایرفریم ها می توانید از کاغذ و قلم و یا نرم افزارهای تخصصی طراحی Wireframe استفاده کنید که در این قسمت به معرفی و بررسی برخی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین آن ها می پردازیم. برای آشنایی بیشتر با ابزارهای طراحی می توانید مقاله همه چیز را درباره UX بدانیم را مطالعه کنید.
در بحث ساخت وایرفریم، تجربه کاربری (UX) بسیار مهم است. همچنین، در فرآیند طراحی وب سایت مرحله ای با نام وایرفریمینگ (Wireframing) وجود دارد که در افزایش میزان تجربه کاربری به شما کمک می کند. بنابراین اگر تصمیم به طراحی سایت یا طراحی اپ دارید، جهت چیدمان صحیح المان ها و در نتیجه افزایش تجربه کاربری طراحی وایرفریم الزامی است. زیرا، با طراحی آن می توانیم اجرای محصول نهایی (آنچه در ذهن طراح هست) را به صورت بصری مشاهده کنیم، و خطاهای بوجود آمده را بیابیم و آنها را برطرف کنیم. به طور کلی، وایرفریم ها اقدام مهمی در فرآیند طراحی UX و قسمت مهمی از فرآیند طراحی محصول هستند. بنابراین، مسیر درستی را برای رسیدن به یک طراحی ایده آل ارائه می دهند.
بیشتر بخوانید: چرا باید از ریز تعاملات در طراحی اپلیکیشن استفاده کرد؟
هنگامی که صحبت از ساخت وایرفریم ها باشد، اغلب ذهنمان متمرکز وایرفریم های طراحی وب سایت می شود، اما در طراحی وایرفریم های اپ نیز نکاتی وجود دارد که در ادامه تفاوت های این دو را در بحث طراحی سایت و طراحی اپلیکیشن مورد بررسی قرار می دهیم:
1. اندازه
با توجه به تفاوت اندازه ای که بین اپلیکیشن های تلفن همراه و وب سایت های دسکتاپ وجود دارد، چیدمان باید بسیار دقیق مورد بررسی قرار بگیرد. مثلا، به دلیل عرض صفحه در یک وب سایت دسکتاپ، وایرفریم وب سایت شما ممکن است دارای طرحی باشد که در چندین ستون پخش می شود، اما در اپلیکیشن ها، به دلیل محدودیت عرض صفحه تعداد ستون ها نهایتا به یک یا دو ستون محدود می شود. در چنین حالتی باید تصمیم بگیرید که آیا می خواهید کاربرها یک اسکرول بسیار طولانی را تماشا کنند یا اینکه می خواهید تعداد المان ها و کاراکترهای موجود در هر صفحه را کاهش بدهید تا محتوا در ادامه نمایش داده شود.
2. رفتار
دومین تفاوت اصلی، رفتار وایرفریم اپ با وایرفریم وب سایت می باشد. در یک وب سایت، کاربر برای پیمایش صفحه از ماوس استفاده می کند. همچنین، می تواند روی برخی ویژگی ها کلیک کند تا اطلاعات بیشتری به او نمایش داده شوند.
اما در یک اپلیکیشن تلفن همراه، کاربر، برای باز کردن یک ویژگی باید روی صفحه ضربه بزند تا صفحه به او نمایش داده شود. بنابراین هنگام طراحی وایرفریم برای اپلیکیشن های تلفن همراه، لازم است دقت بیشتری داشته باشید. همچنین، به این مسئله توجه کنید که چطور کاربران را تشویق می کنید تا برای رسیدن به یک هدف خاص، روی یک دکمه مشخص ضربه بزنند.
3. تعامل
روش تعامل کاربران با اپلیکیشن های تلفن همراه نسبت به نحوه تعامل آنها در صفحه دسکتاپ بسیار متفاوت است. اپ ممکن است محتوا و داده ها را از اینترنت به روشی مشابه یک وب سایت استخراج کند، اما بسیاری از اپلیکیشن ها به کاربر این امکان رو می دهند که محتوا را برای استفاده آفلاین دانلود کند. این «حالت های آفلاین» مخصوص اپلیکیشن های تلفن همراه باید در وایرفریم شما منعکس شوند.
بیشتر بخوانید: ترندها و ایده های طراحی سایت جذاب در 2022
جمع بندی
در این مقاله در مورد وایرفریم، انواع آن، اهمیت طراحی وایرفریم، ابزارهای لازم برای طراحی آن و ... صحبت شد. پیشنهاد کیان تجارت این است که اگر قصد طراحی سایت یا طراحی اپلیکیشن را دارید حتما برای آنها وایرفریم طراحی کنید. طراحی وایرفریم به بهبود تجربه کاربری و رابط کاربری سایت و اپ شما کمک می کند و علاوه بر آن ارتباط و عملکرد بخش های مختلف را بهتر درک می کنید. همچنین، وایرفریم قابلیت ویرایش چندین باره بدون هزینه را دارد. اما اگر بخواهید اپلیکیشن یا سایت را ویرایش کنید هزینه زیادی را باید پرداخت کنید.
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ
پرسش مورد نظر خود را مطرح نمایید